Flåklypa Grand Prix er en norsk, helaftens dukkefilm i særklasse, basert på Kjell Aukrusts humoristiske persongalleri fra Flåklypa. Filmen ble produsert og regissert av Ivo Caprino. 

flaklypa grand prixAukrustsenteret viser en kortversjon av Flåklypa Grand Prix i sin egen kinosal. Du kan også kjøpe filmen i Aukrustsenterets egen nettbutikk.

Flåklypa Grand Prix er en norsk, helaftens dukkefilm som hadde premiere 28. august 1975. Den handler om et billøp i den oppdiktede bygda Flåklypa.

Filmen er basert på forfatteren Kjell Aukrusts humoristiske persongalleri som ble skapt i avisspalten Våre Duster i Mannskapsavisa på 1950- og 1960-tallet. Filmen ble produsert og regissert av Ivo Caprino.

Filmen er den mest sette norske filmen gjennom tidene – det er antatt at det har blitt solgt rundt fem millioner kinobilletter.

Den har også blitt en juletradisjon på NRK 1 og siden TV 2, der den nå sendes hvert år på henholdsvis julaften og 1. juledag.

Historien

«Sjuogtredve mil nordover, litt øst og oppover, ligger Flåklypa, ei lita fjellbygd under himmelhvelvingen.

Sjølberga med både dampysteri og campingplass, lokalavis og egen TV-sender. Fritt for vær og vind, akkurat der morgensola renner opp over Storjuvet, bor sykkelreparatør «Reodor Felgen» og hans to assistenter.»

Assistentene er «Solan Gundersen», en morgenfugl og født optimist, og «Ludvig», b-menneske og født pessimist. Sponset av oljesjeiken «Ben Redic Fy Fazan», som er på ferie i traktene, bygger de racerbilen «Il Tempo Gigante» til århundrets billøp: Flåklypa Grand Prix.

Deltakere i billøpet: Rudolf Blodstrupmoen, Ronny Medelsvensson, Carlos Fandango, Jimmy McQuick, Heinrich von Schnellfahrer, Rufino Gasolini og Reodor Felgen.

Laget til Felgen møter flere problemer underveis. Det mest alvorlige er når en viktig del, den såkalte "Superrettometerfordeleren", ryker på grunn av sabotasje fra Rudolf Blodstrupmoen og hans kompanjong Mysil Bergsprekken. Ludvig må trosse sin fryktsomme natur, og holde den viktige delen sammen under siste runde av løpet.

Mer om filmen
FilmWeb