Freske fraspark er en norsk film fra 1963 basert på episoder fra Kjell Aukrusts bøker Simen og Bror min, utgitt i 1958 og 1960. Stoffet var tidligere dramatisert for Det Norske Teatret i 1960 med tittelen Dobbeltsats og freske fraspark. Filmen ble spilt inn i Alvdal, Tolga og Vingelen.

freske frasparkFreske fraspark er en norsk film fra 1963 basert på episoder fra Kjell Aukrusts bøker Simen og Bror min, utgitt i 1958 og 1960. Stoffet var tidligere dramatisert for Det Norske Teatret i 1960 med tittelen Dobbeltsats og freske fraspark.

Manus var ved Kjell Aukrust og Bjørn Breigutu; regi ved Bjørn Breigutu. Filmen ble spilt inn i Alvdal, Tolga og Vingelen. Musikk: Kjell Karlsen og Egil Storbekken.

Handling

Den gamle bygdestriden mellom Alvdal og Tynset blusser stygt opp igjen vinteren 1936. Grunnen er at Per Sætermyrmoen har vunnet 50-kilometeren i Holmenkollen, og begge bygdene vil ha eiendomsrett og gjøre stas på skiløperen ved hjemkomsten. De ryker bokstavelig talt i tottene på hverandre og plasserer noen velrettede springskaller og dobbelsats i et eneste stort bygdeslag. Gammelt agg og frisk blodtørst overvinner bondevettet, og sportsgalskapen tar helt overhånd på mannfolka, mens kvinnene gjør i stand til fest på lokalet med kjøttkaker og polentagrøt.