Persongalleriet
mer tekst her

Sykkelreparatør og oppfinner
Arbeidet fra barnsben av med en to-takter melkemaskin til han ble innlagt på Tynset Sykehus etter et usedvanlig stygt bakspark fra en rødkolle på Storsteigen Landbruksskole.

I tidsrommet 1953-1995 fulgte en lang rekke interessante oppfinnelser, av hvilke bør fremheves «Den pedaldrevne barbermaskin», «Suppeskje med lyddemper», «Stjernekikkerten Sjær´nsmellen m/klubbe» - konstruert for Flåklypaballetten ved Den Norske Opera. Hvoretter han i 1968 smelte til og tegnet sin verdensberømte racerbil «Il Tempo Gigante», Norges svar på den italienske Ferrari. Sykkelreparatør Reodor Felgen deltar ikke i selskapslivet.

Hobbyjurist
Krokryggen Gamlehjem.
Studert ved det Kongelige Fredriks universitet, med elg-tvister og farskapssaker som spesialitet.

Ble med årene så tunghørt at han utelukkende ved hjelp av sitt høreapparat: Jønsson & Sønners apperatur mod. 1913 med propp kan delta i konversasjoner med seg selv og sin værelseskamerat Herr Myrullbråten.

Hobbyjuristens største bragd er uten tvil hans fredsarbeid i perioden 1932-1939, som ville ha båret de største frukter hvis ikke krigen hadde kommet.

Bergen
Tatt med nebbtang i Knøsesmuget og finkjemmet. Sprengte senere trommehinnene i et nyseanfall under kløver-blomstringen i Hardanger.
Tok sommeren 1962 korrespondansekurs i svømming. Gikk under etter andre brev.

Opparbeidet i 30-40 årene en pen samling ølkapsler fra Hansabryggeriet. Gikk med samlingen i bukselommen til foret revnet under Fredsmarsjen sommeren 1945. Har senere gått gjennom isen og samtlige barnesjukdommer. Uttalte 18. mai 1987 at søvn er roten til all lakenvask.

Meieribestyrer
Ansatte i 1958 Norges første fremmedarbeider, Emanuel Desperados, som meieriassistent ved Slidre Dampysteri, etter en safaritur til Belgisk Kongo.
Lanserte deretter «Mysuprim på langtuber» under motto: «Trykk og vent».

Sendte i desember ut følgende kunngjøring: De av meg utsendte og signerte julekort poststemplet 18/12 1955 pålydende Velsignet god jul og godt nyttår - gjelder fortsatt inntil nærmere kunngjøring herom foreligger.

Fritenker
Født under et steinsprang i Jøssingfjord i 1918. Fikk tarmslyng og ble synsk da han fikk en Noritt-stein i skallen.

Har bl.a. sett fruktblomstringen i Hardanger, Åna-Sira, Blåfjell, filmen «Gjest Bårdsen» og oktoberrevolusjonen i desember. Søkte stilling i postvesenet og fikk svar på 2. brev fra Korintene. Mysil Bergsprekken har gjensydde lommer med møllkuler i. Han deltar ikke i arbeidslivet.

Bautasteinen over den synske Mysil Bergsprekken er reist i Jøssingfjord og avduket 19. juli 1992.

Krokryggen Gamlehjem
Gammel jeger. Ivrig TV-titter og skjøt under «Natur-magasinet» i NRK en jerv med hagle på kanal 3.
Så senere månens bakside ved hjelp av et speil i nakken. Fylte 4. april 85 år, og uttalte i den anledning at ingen er så trofast som din egen skygge. Men fikk han leve livet om igjen ville han hatt midtskill.

Sportsjournalist
Tok polyppene og polkalinjen på premieløytnant Svaes danseskole, og har senere foretatt en rekke reportasjereiser i inn- og utland.
Melvind Snerken benytter penn og blekkhus til sine reportasjer. Da blekkets frysepunkt ligger på -0,667 grader, sier det seg selv at en rekke vintersportsstevner blir udekket. I mildvær derimot står Melvind fullt på høyde med de største internasjonale sportsreportere.

I forbindelse med 50-årsdagen takket jubilanten for koldtbordanretningen med kuvertbrett fra restauranten «Caravellen», og uttalte at dette var første gang han spiste mat fra SAS, uten å være redd for å ramle ned.

Sportsjournalist Melvind Snerken har bl.a. tilbragt over ett og et halvt år i trafikkorker og polkøer. Han er glad i bananlikør, og er pumpet fire ganger.

Forfatter
Født 1918 - fritenker, Volda
Utklekket i solveggen og oppflasket på varm killing-melk. Senere opptatt av kommunismen - drev farsgarden som kollektiv-bruk til konkursen i 1932. Har mottatt en rekke stipendier, og advarte under et foredrag på Vestlandet mot å få flere barn enn tre, ettersom statistikken viser at hvert fjerde barn blir en kineser. Har markert seg som en av våre mest originale og dyptpløyende lyrikere i diktsamlingen «Eg baska meg trøyt».

Slepp ljosen inn i dimme natt.
Rykjvole fram i vrengde serkar.
Hurkje for ho.
Vært mettnad for tvo
laugråmen att inst ve Hallingskarvet.

Forfatteren er innstilt til «Nordisk Råds litteraturpris». Han er ikke svømmedyktig.

Fotgjenger
Ramstadsletta
Født i 12. vers av «Tomte-gubben går i ring», hvoretter erklært aktiv fargeblind. Går mot rødt lys og er overkjørt en rekke ganger.
Fotgjenger Gudleik Knotten er skinn- og benfri, har uryddig gangsett med sidesleng og bærer vadmelsdress med «Viking stoppdekkmønster» bak. Han er asymmetrisk, er tilsnakket flere ganger, og uttalte at uten bruksanvisning er livet meningsløst. Han har bl.a. gitt uttrykk for sitt syn på trafikken i sin selvbiografiske bok: «Volvo'n slik jeg traff den» illustrert med bilder fra Rikshospitalet.

Sjefsredaktør
Født under Menstadslaget 8. juni 1931, og senere politisk interessert. Fra 1952 sjefs-redaktør av «Flåklypa Tidende».
Var blant de bærende krefter under papirinnsamlingen i 1954. Ble vårslapp og har siden holdt seg oppe ved hjelp av stivtøy. Han er allergisk mot Vestlandslefse og blå turnsko. Har blodtype B- Rhesus+ og balkong med sidemarkiske.
Uttalte i sin leder 5. februar 1985 at: Høner og kvindfolk er de eneste som ikke har tukt! (citat slutt).

Enkefru
Født 1918
Frognerveien 22 opg. B. Oslo
Tok i juli 1945 Wellapermanent og har siden virket noe oppfarende og nervøs. Lanserte i NRK «Innendørs sleggekast» i programposten «Flåklypa Radio».

Uttaler ikke bokstaven L - da denne var revet ut fra hennes ABC-bok. Under EU-debatten på fjernsynet mellom ja og nei-tilhengere, ble enkefruens sumatrapapegøye «Valentino» så engasjert at den ramlet av pinnen. For å berolige fuglen ga enkefruen «Valentino» en nervetablett. Virkningen kom omgående, da papegøyen kastet seg inn i TV-debatten og skrek: «Ja til valium».

Emanuel Desperados, meieriassistent
Født 1928 under en kjempesleng i Belgisk Kongo. Innesluttet og værsjuk. Gikk amok under bananinnhøstingen ved Paradissjøen. Trakk seg deretter tilbake til Wiacamba-sumpene og loppet seg. Ble deprimert under regntiden og holdt varmen med dobbel salto.

Ansatt som assistent ved Slidre Dampysteri og grep ledelsen under Gaudaslaget 21. oktober (oktoberrevolusjonen). Lanserte deretter Beintråkket geitost i luksuspakning under motto: «Uberørt av menneskehender».

Kjøp bøkene i nettbutikken

Åpningstider Flåklypatoppen

23. jun - 29. jun  kl 10-16
30. jun - 12. aug  kl 10-18
13. aug - 19. aug  kl 10-16

Lør+Søn i uke 34-41 kl 10-16

Åpningstider Aukrustsenteret

5.mai - 29. juni     kl 10-16
30.juni - 12. aug  kl 10-18
13.aug - 14. okt    kl 10 - 16

Del galskapen

#aukrustsenteret

Været på Alvdal

Torsdagkl.15:00-18:0015°
Fredagkl.12:00-18:0016°